Hoe vaak een waterkoker ontkalken

Elke waterkoker moet op een gegeven moment ontkalkt worden, maar hoe vaak je een waterkoker moet ontkalken hangt van een aantal factoren af. De eerste en meest belangrijke factor welke bepaalt hoe vaak je een waterkoker moet ontkalken is natuurlijk hoe vaak je de waterkoker gebruikt. Hoe vaker je een waterkoker gebruikt, hoe meer kalkaanslag zich er in af gaat zetten, en dus hoe vaker je een waterkoker moet ontkalken.

Mooie zwarte waterkokerEen andere factor die bepaalt hoe vaak je een waterkoker moet ontkalken is natuurlijk hoe hard het water is. Hoe harder het water, hoe meer kalk er in het water zit en dus hoe sneller de kalkaanslag zich opbouwt. Dit is trouwens niet alleen het geval met een waterkoker, maar bijvoorbeeld ook met andere inbouwtoestellen in je keuken zoals een koffiemachine of zelfs een stoomoven.

Een factor die in mindere mate bepaalt hoe vaak je een waterkoker moet ontkalken is het materiaal waarvan een waterkoker gemaakt is. Een waterkoker met een binnenkant van geborsteld staal zal makkelijker kalkaanslag ontwikkelen dan bijvoorbeeld een waterkoker welke gemaakt is van glas.

Ook het verwarmingselement welke gebruikt wordt bepaald voor een deel hoe vaak je een waterkoker moet ontkalken. Een verwarmingselement welke helemaal glad gepolijst is zal niet zo snel kalkaanslag opbouwen en soms is het zo dat kalk zelfs er geen vat op kan krijgen.  Hoe vaak je een waterkoker moet ontkalken is dus variabel en het beste is om het gewoon in de gaten te houden en als er kalkaanslag ontstaat, de waterkoker te ontkalken zodra het nodig is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.